Coaching, personlig utvikling og kommunikasjon

Finn troen på deg selv og sats på det du er naturlig god på

Coaching hjelper deg på vei

Lær å anerkjenne dine egne ressurser

Min overbevisning er at alle har noe spesielt å bidra med her i verden. Ingen er talentløse eller ubrukelige. Et dårlig selvbilde springer ikke ut av mangel på ressurser, men av mangel på bevissthet om eller anerkjennelse av ressursene som finnes der. Du er din egen unike «ressurspakke», skapt for å brukes!

En ting er utdannelse eller opplæring som har gitt deg kunnskap innenfor spesielle områder. Dette er som en slags «glasur» utenpå den du egentlig er.

Vel så verdifull er din livserfaring, alt du har opplevd og lært fra de utallige små og store hendelsene du har vært igjennom. Ingen har akkurat de samme erfaringene som deg, og alle dine erfaringer (på godt og vondt!) er i bunn og grunn din beste og viktigste utdannelse her i livet. Hvorfor? Fordi at det du har gjennomlevd og følt på kroppen, det vet du hva er. Teoretisk kunnskap er verdifullt, men personlig erfaring stikker mye dypere.

Og framfor alt har du dine personlige kvaliteter – egenskaper som avgjør hva du er naturlig god på, og hvordan du liker å bruke deg selv. Du aner ikke hvor sammensatt og interessant du er før du virkelig begynner å utforske hva som bor i deg! Jeg kan hjelpe deg med dette.

Ønsket om å lykkes – til hvilken pris?

Det er ikke uvanlig å tenke at sjansen for å lykkes her i livet er best hvis man satser på noe som anses for å være fornuftig og bra. Og skulle dette gå trått, kan det rettes opp ved at man avdekker egne svakheter og «feil», tar seg sammen, og jobber målrettet for å forbedre eller «reparere» det som ikke fungerer tilfredsstillende. Da vil det gå seg til, og alt blir så mye bedre.

Eller …? Hva om du egentlig verken har interesse eller naturlig talent for det du forsøker å få til? Det kan bli temmelig frustrerende og demotiverende i lengden. Jeg har selv erfart hvor nedbrytende en slik situasjon kan virke på selvbildet og selvtilliten.

En bekjent av meg begynte i sin tid på en utdannelse som hadde en høy stjerne i familien. Etter flere års slit og gjentatte stryk på viktige eksamener, hadde hun fått nok – mer enn nok. Hun skiftet til en helt annen utdannelse som hun faktisk hadde lyst på (selv om den hadde lav status i familien), fullførte den med glans, og fikk jobbe med noe hun mestret og trivdes godt med.

Bygg på dine sterke sider

Det lønner seg å satse på det du er naturlig god på! Å bli kjent med og anerkjenne dine personlige ressurser vil gjøre deg tryggere på hvem du er, på din egen verdi, og på hva du kan og vil. Det vil gjøre deg mer bevisst på hva du har lyst til, og hva du passer til.

Når du gjør noe du liker og er naturlig god på, vil du lykkes ofte. Dette øker motivasjonen og styrker troen på deg selv, samtidig som det gir deg tilfredshet og mening.

Hva med baksiden av medaljen?

Vi har alle våre lyse og mørke sider, og vi har alle med oss en ballast fra fortiden som preger oss på godt og vondt. Det spennende er at de sidene ved oss selv som vi kanskje er minst komfortable med, eller de sårene som stikker dypest i oss, kan vise seg å bli vår sterkeste ressurs.

Min veileder i selvutvikling sa: «Din største prøvelse og dypeste smerte her i livet bærer i seg kimen til din fineste gave til verden – når du bare får gjennomarbeidet smerten.»

Det ligger en dyp sannhet i dette utsagnet. Et klassisk eksempel er en alkoholiker som har klart å sette flasken på hylla en gang for alle, og som senere hjelper andre til å komme ut av sitt alkoholmisbruk. Hvilken personlig seier, og for en vakker gave!

La deg ikke stoppe av frykt

Det er ofte slik at det vi aller mest drømmer om å gjøre, også skremmer vettet av oss. Vi skulle så inderlig gjerne virkeliggjøre det, men er skrekkslagne bare ved tanken.

Et eksempel er å drømme om å satse på noe spesielt, men få hetta ved tanken på mulige konsekvenser. Å realisere drømmen kan fordre at vi må gi slipp på det kjente, trygge og forutsigbare, og våge noe helt nytt. Frykten for å gå inn i det ukjente, eller for å miste kontroll, kan bli lammende.

Vi har lett for å lage oss «gode» og «fornuftige» forklaringer på hvorfor vi ikke kan gjøre dette som vi både lengter etter og skremmes av: «Jeg er ikke flink nok/god nok. Jeg har ikke den rette utdannelsen/bakgrunnen. Jeg er for ung/gammel. Det lar seg ikke gjøre med min livssituasjon. Dessuten har jeg ikke tid. Og hvor i all verden skulle jeg få penger fra?» Og så videre.

Så spørs det da. Hva vil vi tenke når vi ved slutten av livet ser tilbake, hvis vi lot frykten stoppe oss fra å satse på det vi innerst inne ønsket oss?

Du kan stille deg selv dette spørsmålet:
«Hva er viktigst – frykten eller drømmen?»

Som coach vil jeg hjelpe deg å finne din personlige styrke, gjenvinne troen på deg selv og støtte deg i å satse på det som gir deg glede og mening i livet!

«Det kan bli vanskelig!» sa Tvilen
«Det kan være risikabelt! » sa Frykten
«Det lønner seg kanskje ikke», sa Fornuften
«Gjør det likevel …» hvisket Hjertet
Ukjent