Coaching, personlig utvikling og kommunikasjon

Kvanteflørt

Da jeg tok utdannelse i relasjonscoaching, ble vi introdusert til begrepet «quantum flirt» – «kvanteflørt». Det viser til ting som skjer spontant i våre omgivelser mens vi jobber med et bestemt tema. Vi kan plukke ut slike ting og bruke dem som knagger til å assosiere rundt i forhold til det aktuelle temaet.

Et eksempel kan være at jeg som coach jobber med en klient, og akkurat idet klienten sier noe bestemt, så titter sola fram bak skyene, eller en ambulanse passerer på gata med hylende sirener, eller noen ringer på dørklokka, eller det skjer noe annet i omgivelsene. Så spør jeg klienten: «Så du det? Hørte du det? Hvis vi leker at dette var et signal til deg i forhold til hva du sa nettopp, hva slags signal kunne det være?»

Senest i dag opplevde jeg en liten episode. En klient snakket om en situasjon hun ikke er tilfreds med, men som hun har motstand mot å gjøre noe med. Hun argumenterte for at det er best hun finner seg i situasjonen slik den er. Plutselig hørte vi en person nyse kraftig flere ganger rett utenfor kontordøren. Jeg spurte: «Hvis det var slik at det lå et hint til deg i den nysingen, hva kunne det være?» Klienten svarte kontant: «At dette må jeg gjøre noe med!»

En pussig ting er at spontane små hendelser har en tendens til å skje akkurat når klienter sier noe som er viktig for dem, som om omgivelsene understreker poenget. Noen ganger er det så påfallende at vi må le.

Er det virkelig slik at omgivelsene «taler» til oss? Driver universet med «kvanteflørt»? Hvem vet. Enten det stemmer eller ikke, synes jeg det interessante er hvilke assosiasjoner vi får, for DE kommer fra oss selv og taler til oss selv.

Her om morgenen hylte mine to døtre fra kjøkkenet: «Mamma, det spruter vann på vaskerommet!» (Vaskerommet er vegg i vegg med kjøkkenet.) Jeg spurtet ned trappen fra andre etasje og bykset inn på vaskerommet. Der fløt det vann utover gulvet. Vaskemaskinen var i ferd med å tømme seg etter en skylling, og vannet sprutet ut der røret fra vaskemaskinen møter avløpsrøret. Tett avløpsrør, med andre ord. «Dette var jo en interessant kvanteflørt», tenkte jeg, «hva kan jeg få ut av den?»
Mens jeg helte avløpsåpner og kokende vann i sluket på utslagsvasken over rørene, begynte jeg å assosiere rundt tett rør, propp i systemet, hår og lodotter, flommende vann, avløpsåpner osv. Straks gikk tankene mine til boken om kommunikasjon som jeg har skrevet på så lenge, og som jeg brenner etter å få ut snart. Jeg venter nå på tilbakemelding fra forlag. Venter og venter – som en propp i systemet.

Avløpsåpneren så ikke ut til å gjøre susen. Vannet sto stille i kummen. Søren også. Jeg helte på mer kokende vann. Ingen bevegelse. Sukk, jeg fikk bare gi det enda mer tid. Gjøre noe annet i stedet.
Jeg tuslet ut fra vaskerommet og glemte tiden. Først etter en god stund kom jeg på å sjekke på nytt. Da var vannkummen tom. Vannet strømmet fritt gjennom avløpsrøret igjen. Jippi, den kvanteflørten likte jeg! Mon tro hva den hintet meg om?

Coach:
Prøv å leke med kvanteflørt selv. Mens du tenker på noe bestemt, vær oppmerksom på lyder og hendelser i omgivelsene, og plukk ut noe som peker seg ut i øyeblikket (for eksempel regndråper på vinduet, eller noen som ler høyt i nærheten). Hvis du leker at dette har et budskap til deg, hvilke assosiasjoner får du?
Dette kan gi en kreativ vitaminpille til tankeprosessen din!

2 Comments
  1. Takk for fin påminnelse om å lytte til kvanteflørten når den viser seg.

  2. Kvantelørt,så artigt uttrykk:)
    Eg legg stadig vekk merke til slike små og store tegn i livet mitt 🙂

    MT/Marie

Leave a Reply

OBS! Spambeskyttelse: Du må løse følgende regnestykke før du sender kommentaren: *